Клітковина та її корисні властивості

Часто можемо почути, що для хорошого функціонування нашого організму потрібно вживати продукти, які багаті клітковиною. Що ж воно таке ця «клітковина» і де її знайти сьогодні вам і розкажемо. Отже, простими словами клітковина – це сукупність волокон, які містяться у фруктах та овочах. Здавалося б, що поняття якесь абстрактне, адже волокна можемо побачити лише під мікроскопом, але варто перейти на регулярне вживання таких продуктів і результат не заставить чекати. Останні дослідження вчених показали, що клітковина є чудовим засобом у профілактиці ракових захворювань. Якщо ви хочете зберегти свій організм здоровим та молодим, то цей продукт просто незамінний для вас!

Де знайти клітковину?

Щоб наситити організм клітковиною, достатньо вживати такі продукти:

  • – бобові (горох, маш, нут, біб, сочевиця, квасоля, соєві боби)
  • – фрукти (яблука, груші, апельсини та ін.)
  • – овочі (капуста, броколі, морква)
  • – сухофрукти (родзинки, чорнослив, курага, журавлина, фініки, інжир)
  • – горіхи (мигдаль, арахіс, фундук, кедровий горіх)
  • – насіння (льон, чіа, гарбуз, соняшник, кунжут)
  • – зелень (кріп, шпинат, петрушка)
  • – цільнозернові (каші, хлібці)

Якщо вам, все таки, не вдається щодня вживати такі продукти, то хорошим джерелом клітковини вважаються висівки.

Корисні поради:

  1. 1. Вживайте в їжу фрукти та овочі у сирому вигляді, так як навіть при мінімальній термічній обробці продукт втрачає значну кількість клітковини.
  2. 2. Слід вживати овочі та фрукти з шкіркою. Найбільша кількість харчових волокон знаходяться саме в ній.
  3. 3. Не нехтуйте водою. Пийте не менше двох літрів води в день при вживанні клітковини. Це допоможе вам уникнути закрепів.
  4. 4. Відмовтесь від хліба з білого борошна, вживайте лише цільнозерновий хліб